Δευτέρα , 22 Απριλίου 2024
Breaking News
Home / Υγεία και ομορφιά / Ιπποφαές ένας ” δυναμίτης ενέργειας” το φυτό που σου προσφέρει 190 θρεπτικά στοιχεία!!!

Ιπποφαές ένας ” δυναμίτης ενέργειας” το φυτό που σου προσφέρει 190 θρεπτικά στοιχεία!!!

του Τόνι Νζειμ Διαιτολόγος Διατροφολόγος

ιπποφαές

Το

Ιπποφαές (Hippophae L.) είναι ένα φρούτο, γνωστό και ως το «ιερό φρούτο των Ιμαλαίων» που αναπτύσσεται σε μια ευρεία περιοχή της Ευρώπης και της Ανατολικής Ασίας. Είναι φυλλοβόλος θάμνος που ανήκει στην οικογένεια των Ελαιαγνοειδών. Σύμφωνα με πολλές μελέτες, το ιπποφαές θεωρείται ένας σημαντικός σύμμαχος της υγείας μας.

Ιστορία του ιπποφαούς

Έλληνες, Κινέζοι και Ινδοί, θεωρούσαν το ιπποφαές φάρμακο, που χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία πολλών ασθενειών. Στην αρχαία Ελλάδα η χρήση του ήταν πολύ διαδεδομένη με σχετικές αναφορές υπάρχουν σε κείμενα του Θεόφραστου (μαθητή του Αριστοτέλη), αλλά και του πατέρα της φαρμακολογίας, τον Διοσκουρίδη. Επίσης, σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ο Μ. Αλέξανδρος τάιζε τα άλογα του με ιπποφαές. Από εκεί πήρε και το όνομά του Ίππος (άλογο) και Φάος (Φως), δηλαδή λαμπερό άλογο. Ακόμα, ένας αρχαίος μύθος, αναφέρει ότι ο Πήγασος (το φτερωτό άλογο) τρεφόταν με ιπποφαές για να αποκτήσει τη δύναμη να πετάξει. Αν και οι γνώσεις των αρχαίων Ελλήνων για τις ευεργετικές ιδιότητες του ιπποφαούς χάθηκαν με το πέρασμα των αιώνων, σήμερα, το ενδιαφέρον προς το ιπποφαές αναγεννήθηκε. Τα τελευταία έτη, παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση των φυτειών ιπποφαούς για βιομηχανικό σκοπό. Στην Ελλάδα η καλλιέργεια του ιπποφαούς μόνο δοκιμαστικά έχει εγκατασταθεί, σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Η μαζική καλλιέργεια του ιπποφαούς, προϋποθέτει τη δημιουργία ποιοτικότερων, ανθεκτικότερων και παραγωγικότερων ποικιλιών.

Οφέλη για την υγεία

Το ιπποφαές περιέχει περισσότερα από 190 φυτοθρεπτικά συστατικά, δηλαδή ουσίες που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Βιταμίνη C: το ιπποφαές περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (114 έως 1550 mg ανά 100 γρ.) με μέση περιεκτικότητα (695 mg ανά 100 γρ.) περίπου 15 φορές περισσότερη από το πορτοκάλι (45 mg ανά 100 γρ.), που το κατατάσσει στις πιο πλούσιες πηγές βιταμίνης C.

Βιταμίνη Ε: το ιπποφαές περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Ε (160 mg /100 γρ.) η οποία προστατεύει τις μεμβράνες και άλλες σημαντικές κυτταρικές δομές των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων από τις ελεύθερες ρίζες και τα προϊόντα της οξείδωσης.

Καροτενοειδή: το ιπποφαές περιέχει σημαντικές ποσότητες καροτενοειδών, που είναι πρόδρομοι της βιταμίνης Α. Το ιπποφαές περιέχει β-καροτένιο, λυκοπένιο, α-καροτίνη, ζεαξανθίνη και λουτεΐνη. Συστατικά με αντικαρκινική δράση και κατά της γεροντικής ωχράς κηλίδας, του καταρράκτη, της μειωμένης νυχτερινής όρασης και της μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας.

Μέταλλα/Ιχνοστοιχεία: το ιπποφαές περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, χαλκό, κάλιο, νάτριο, σελήνιο και ψευδάργυρο, απαραίτητα για την πνευματική και σωματική υγεία.

Απαραίτητα Λιπαρά Οξέα: το ιπποφαές περιέχει ω-3, ω-6, ω-9 και το σπάνιο ω-7. Το παλμιτελαϊκό οξύ (ω-7) είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου II, να εμποδίσει το σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας, να αυξήσει την HDL-χοληστερόλη και να μειώσει ένα δείκτη φλεγμονής που ονομάζεται C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP), η οποία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αμινοξέα: το ιπποφαές περιέχει 18 διαφορετικά αμινοξέα, από τα οποία τα 8 είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό (θρεονίνη, βαλίνη, μεθειονίνη, λευκίνη, λυσίνη, trytophan, ισολευκίνη, και φαινυλαλανίνη). Εκείνο που βρίσκεται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση είναι το ασπαρτικό οξύ (426,6 mg /100 γρ.), ένα μη-απαραίτητο αμινοξύ και μείζων διεγερτικός νευροδιαβιβαστής που έχει σημαντικό ρόλο στον κύκλο της ουρίας και στον σχηματισμό DNA και RNA.

Αντιοξειδωτικά: το ιπποφαές περιέχει πληθώρα αντιοξειδωτικών συμπεριλαμβανομένων και του υπεροξειδίου της δισμουτάσης (SOD), το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό με αντιγηραντική δράση (δεσμεύει ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και τις μετατρέπει σε υπεροξείδιο του υδρογόνου).

Που το βρίσκω

Το ιπποφαές σήμερα είναι διαθέσιμο σε πολλές μορφές και ποιότητες. Μπορείτε να το βρείτε σε συμπληρώματα διατροφής με τη μορφή κάψουλας, σε έλαιο, σε αποξηραμένη μορφή. Βρείτε τα πατώντας εδώ

Περισσότερα για την Επιλογή, Δοσολογία, Χρήση θα βρείτε εδώ

Hippóphae_rhamnoídes

Το ιπποφαές φαίνεται να είναι ασφαλές και δεν προκαλεί παρενέργειες όταν καταναλώνεται ως τρόφιμο ή συμπλήρωμα διατροφής. Έχει χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε επιστημονικές μελέτες διάρκειας έως και 90 ημέρες. Ωστόσο, δεν είναι επαρκώς γνωστό αν είναι ασφαλής η χρήση των φύλλων ή εκχυλίσματος. Επίσης δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη χρήση του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού και για αυτό το λόγο καλό θα είναι να αποφεύγεται. Σύμφωνα με μελέτες φαίνεται να επιβραδύνει την πήξη του αίματος, για αυτό καλό είναι να μην χρησιμοποιείται τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν από προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση.

 

πηγή: galmarket.gr , zougla.gr

Share Button

 
όλη η συλλογή -30%! Ισχύει έως τις 23/05 08:59 για αγορές πάνω από 49€ και δεν συμπεριλαμβάνει τα ήδη εκπτωτικά προϊόντα.

Coupon code: DS19

About thesnight

Call Now Button