Δευτέρα , 22 Απριλίου 2024
Breaking News
Home / Sports / Αθλητισμός και βία κατάλοιπα της πολιτικής αστάθειας ή της κακής νοοτροπίας!

Αθλητισμός και βία κατάλοιπα της πολιτικής αστάθειας ή της κακής νοοτροπίας!

2013_06_18_12_35_24__2157230b09f348a683984fd18bdc2de2

Με αφορμή τα επεισόδια βίας προ 2 ημερών στο γήπεδο της Τούμπας και γενικά αυτά που συμβαίνουν στον χώρο του αθλητισμού και της κοινωνίας κατά καιρούς με έκαναν να αναρωτηθώ ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες που οδηγούν στην βία.
Είναι δεδομένο πως ο αθλητισμός συνδέεται άμεσα με την πολιτική και κοινωνική ταυτότητα μιας χώρας αφού επηρεάζεται και επηρεάζει άμεσα τον λαό. Τα κρούσματα βίας στον αθλητισμό καθώς και η χειραγώγηση του από διάφορους παράγοντες δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Ανέκαθεν στην χώρα μας, μιας και γι αυτή θέλουμε να μιλήσουμε, υπήρχαν και θα υπάρχουν κρούσματα βίας και καλό είναι να αναρωτηθούμε ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες που ωθούν αυτά τα φαινόμενα.
Η πολιτική κατάσταση μιας χώρας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την κοινωνία οπότε και του αθλητισμού. Η πολιτική αστάθεια επιβαρύνει τον κόσμο, αυξάνει τα προβλήματα του, δημιουργεί εντάσεις μεταξύ κοινωνικών ομάδων με αποτέλεσμα την αύξηση της ανομίας και της βίας σε δημόσιους χώρους όπως είναι και τα γήπεδα. Το ίδιο συμβαίνει και στην χώρα μας όπου η πολιτική κατάσταση είναι εξαιρετικά ασταθείς, τα κοινωνικά προβλήματα είναι πολλά, η εσωστρέφεια ανθεί μεταξύ του κόσμου ειδικά σε πολιτικά και κοινωνικά θέματα γυρίζοντας την πλάτη του στο κράτος. Όλη αυτή η κατάσταση πυροδοτεί διάφορα κρούσματα βίας και ειδικά στο κόσμο του αθλητισμού .
Δυστυχώς όμως στην χώρα μας τα κρούσματα βίας στον αθλητικό χώρο προυπήρχαν και δεν γεννήθηκαν όταν έκανε την εμφάνιση της η πολιτική και η χρηματοοικονομική κρίση. Ανέκαθεν ο χώρος του αθλητισμού επηρεαζόταν από οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα , με τα οικονομικά σκάνδαλα να κάνουν συχνά πυκνά την εμφάνιση τους σε διοικητικό επίπεδο και τα διαιτητικά λάθη να γίνονται ακόμα πιο συχνά ,σχεδόν σε κάθε παιχνίδι στον χώρο κυρίως του ποδοσφαίρου επηρεάζοντας αρνητικά ομάδες και οπαδούς. Όλα αυτά τα προβλήματα στον αθλητικό χώρο έχουν καλλιεργήσει το μίσος και τον οπαδισμό ανάμεσα στον κόσμο των ομάδων πυροδοτώντας την βία μεταξύ τους.
Ο ελληνικός αθλητισμός δεν είναι όμως ο μοναδικός που μαστίζονταν από τέτοια σκάνδαλα. Χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία αλλά και κυρίως η Αγγλία είχαν κατά καιρούς πολύ πιο σημαντικά προβλήματα, με την βία να έχει αφήσει πίσω της και πολλά θύματα. Και όμως σε όλες αυτές τις χώρες, εκτός από την δικιά μας τα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν ριζικά από την πολιτεία και σε μεγάλο βαθμό εξαλείφθησαν. Γιατί άραγε; Τα προβλήματα ήταν σημαντικότερα και όμως αντιμετωπίστηκαν. Γιατί πολύ απλά υπήρχε πολιτική βούληση . Στην Ελλάδα η πολιτική βούληση δεν υπάρχει ή δεν δείχνει σε κανέναν βαθμό να μπορεί να επηρεάσει και να αλλάξει τα δεδομένα. Πολλοί μιλάνε για ευθύνη των οπαδών, άλλοι για ευθύνη των συλλόγων και των σωματίων, άλλοι για ευθύνη προέδρων, παραγόντων και διαιτησίας, οι περισσότεροι για ελληνική νοοτροπία και όλοι κατηγορούν όλους τους υπόλοιπους εκτός από τους ίδιους. Κανένας όμως δεν ρίχνει ευθύνες στον εαυτό του που στηρίζει με τον τρόπο του, άμεσο (ψηφοφορία) και έμμεσο με τις καθημερινές πράξεις του, την ατυμορησία. Θα πρέπει να σκεφτούμε αν θέλουμε κάποια στιγμή να έχουμε έναν υγιή αθλητισμό στα πρότυπα των ευρωπαικών κρατών.
Αν πραγματικά το θέλουμε με οποιοδήποτε κόστος ίσως και για την ίδια μας την ομάδα θα πρέπει να απαιτήσουμε από την πολιτεία την άμεση αντιμετώπιση και καταστολή κάθε φαινομένου βίας εντός ή εκτός γηπέδων και οικονομικών ή πολιτικών συμφερόντων που επηρεάζουν τον αθλητισμό. Πρέπει να απαιτήσουμε από την πολιτεία με την φωνή και κυρίως με την ψήφο μας να αλλάξει η ίδια την κατάσταση στον αθλητισμό και έμμεσα στην κοινωνία μας μιας και ο αθλητισμός αποτελεί καθρέφτη αυτής.
Αν δεν έχουμε την δύναμη να αλλάξουμε οι ίδιοι τότε όχι μόνο δεν πρέπει να περιμένουμε να αλλάξουν τα πράγματα αλλά παράλληλα γινόμαστε συνεργοί στην βία.

Αν θέλετε αφήνετε το σχόλιο σας παρακατω..
Γράφει ο Κώστας Γαλανός,

Share Button

 
όλη η συλλογή -30%! Ισχύει έως τις 23/05 08:59 για αγορές πάνω από 49€ και δεν συμπεριλαμβάνει τα ήδη εκπτωτικά προϊόντα.

Coupon code: DS19

About thesnight

Call Now Button